piątek, 8 marca 2013

domowe mleko sojowe (aromatyczne)

Składniki (na 1 litr mleka)

  • 150g soi
  • około 1l wody
  • kawałek kory cynamonu (opcjonalnie)
  • łyżka miodu (w wersji wegańskiej cukru trzcinowego lub innego dowolnego słodzidła)

Soję odmierzyć i odstawić do namoczenia na 24h. Ja zwykle po kilkunastu godzinach zmieniam wodę, lecz nie jest to zabieg niezbędny. Po czasie przeznaczonym na moczenie polecam soję przepłukać, zalać wodą (tak, aby przykryła namoczoną soję) i gotować przez 15 minut od wrzenia wody, czyli w sumie około 20 minut. Zabieg ten polecam wykonać, aby pozbawić mleko smaku i zapachu surowizny... Niektórzy zalecają też mrożenie namoczonej soi, jednak nie próbowałam jeszcze tej metody. Krótkie podgotowanie jednak znacznie zmienia smak mleka! :)
Po podgotowaniu należy soję odcedzić i zmiksować blenderem na gładką masę ze szklanką świeżej wody.
Po zmiksowaniu dolać 2 szklanki wody (można również dla smaku dać kawałek kory cynamonu lub laski wanilii) i gotować przez kolejne 15 minut, cały czas mieszając. Gdy nie będziemy mleka mieszać, może się okazać, że momentalnie przypali nam się garnek i mleko "wykipi", więc odradzam opuszczanie stanowiska pracy : ) Na koniec mleko polewam szklanką zimnej wody, gotuję do wrzenia i wyłączam gaz. Pozostaje nam odcedzić mleko na sitku wyłożonym zwinięta kilkakrotnie gazą lub pieluchą tetrową, odcisnąć masę, dosłodzić mleko miodem lub cukrem i zająć się przerabianiem okary, czyli resztkami soi, jakie pozostają po odcedzeniu mleka!
Ja ze swojej zrobiłam wspaniałe kotleciki sojowe, na które przepis podam wkrótce.


W między czasie przyszła do mnie paczka od firmy Profibra, zajmującej się sprzedażą żywności wysokobłonnikowej.
Dostałam m.in. przepyszne, kruche i zdrowe ciacha owsiane, które cudownie smakowały moczone w moim mleku sojowym. : )
Spójrzcie na skład tych ciasteczek - "płatki owsiane (34%), jajka, tłuszcz roślinny, mąka pszenna, błonnik pokarmowy w tym beta - glukan, cukier, cukier wanilinowy, otręby owsiane, środek spulchniający: wodorowęglan sodu, regulator kwasowości: pirofosforan dwusodowy, sól."
Piekąc ciasteczka owsiane w domu uzyskujemy niemalże identyczny skład, stąd wielki ukłon w stronę producenta, że nie postawił cukru (albo, o zgrozo, syropu glukozowo-fruktozowego) na 1 miejscu listy składników. Gorąco polecam!
Dzisiaj będę piekła Chleb Bałtycki z mieszanki od Profibry, w której również nie znalazły się żadne niepowołane składniki. Ale o tym następnym razem... ; )


Przepis dodaję do akcji "Domowy wyrób", "Warzywa strączkowe - edycja zimowa".

6 komentarzy:

  1. Fajny pomysł z tym domowym mlekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sojowe,muszę zrobić takie domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak długo może stać takie domowe mleko?

    OdpowiedzUsuń
  4. rok temu napisałaś, ale może przeczytasz:)

    szukałam [wspólne konto z chłopakiem, stąd ten nick] przepisu na domowe sojowe i trafiłam tutaj i... strzał w dziesiątke! mleko jest gęste i pyszne. zdecydowanie nie będę już kupować- to przebija każdego "kartona";)

    pozdrawiam i zapraszam: http://freedajnia.blogspot.com/
    marysia

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie po tych łącznie 20 minutach soja była jeszcze niedogotowana (podczas mielenia wyszło z grudkami) i mleko wyszło dość wodniste z lekkim kwaskowatym posmakiem (pomimo dodania dwóch łyżek cukru trzcinowego). Zobaczymy jak pójdzie drugi rzut z rozgotowaną soją.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ekhm... a czy spodziewałeś się, że soja, która normalnie gotuje się godzinę po 20 minutach będzie nagle UGOTOWANA?! tak na logikę rzecz biorąc...
      co do kwaskowatego posmaku - niestety, domowe mleko sojowe nie smakuje jak ze sklepu i z tym się trzeba pogodzić, że po prostu nie dla każdego jest ta impreza.
      pozdrawiam.

      Usuń

szukaj po składnikach...

amarantus (6) avocado (1) bajaderki (1) banan (12) batat (1) batony (1) bez cukru (18) bez jajek (17) bez mąki (11) bez mleka (10) bez nabiału (10) bezglutenowe (25) błonnik (67) boże narodzenie (7) bób (3) brokuły (7) budyń (4) bułki (2) candida (1) cebula (20) chałki (1) ciasta (12) ciasta czekoladowe (5) ciasta z owocami (5) ciasta z warzywami (3) ciasteczka (11) ciecierzyca (4) ciekawostki (25) cukinia (14) curry (16) czekolada (10) czytelnicy pytają (3) daktyle (6) dania mączne (7) desery (37) dieta strukturalna (3) dietetyczne (79) do chleba (19) drożdże (7) drożdżowe (5) dynia (6) fasola (7) fasolka szparagowa (7) fleksitarianizm (1) granola (3) groch (1) groszek (3) gruszka (2) herbata (2) jabłka (16) jagody (1) jeden garnek (8) jogurt naturalny (25) kakao (31) kanapki (14) kapusta biała (1) kapusta czerwona (1) kapusta kiszona (1) kapusta pekińska (4) kapusta włoska (2) karob (11) kasza (7) kasza gryczana (3) kasza jaglana (10) kasza manna (1) kaszka (4) koktajl (4) korzenne (1) kotlety (3) kukurydza (3) kurczak (2) kuskus (2) liebster blog (1) lunchcoach (1) makaron (9) maliny (7) marchewka (21) marynata (1) mazurki (1) mączne (1) mąka kukurydziana (8) mąka orkiszowa (21) mąka owsiana (14) mąka pszenna (23) mąka ryżowa (4) mąka z quinoa (6) mąka żytnia (12) mięso (7) migdały (1) miód (3) mleko (23) mleko roślinne (14) muffiny (13) na wynos (71) napoje (2) niskokaloryczne (48) niskotłuszczowe (33) obiad (49) obiad wegański (13) olej kokosowy (3) oliwki (7) omlet (3) orient (1) orzechy (19) otręby (30) owoce (24) owsianka (5) pancakes (11) papryka (23) pasztet (5) pełnoziarniste (51) pieczarki (11) piernik (2) pizza (3) płatki (22) pomidory (17) por (3) proste (87) przetwory (4) przyjęcia (14) quinoa (9) rabarbar (6) rodzynki (11) roszponka (1) ryba (3) ryż (2) ryż brązowy (9) sałatki (3) seler (11) ser (8) sernik (3) sezam (6) siemię lniane (23) słonecznik (1) smażone (3) soczewica (7) soja (5) sposób na warzywa (43) stewia (1) strączkowe (1) surówki (7) szarlotka (1) szpinak (4) szybkie (82) śliwki (6) śniadanie (46) świeże zioła (38) tapioka (1) testowanie (40) tortilla (3) truskawki (4) tuńczyk (5) versatile blogger award (1) warsztaty kulinarne (1) wątróbka (1) wegańskie (8) wegetariańskie (9) wegetariańskie łakocie (26) wędlina (4) wielkanoc (10) wiem co jem (2) winogrona (1) wiórki kokosowe (21) współpraca (5) zapiekanki (2) zdrowe (113) zdrowy podwieczorek (19) ziemniak (9) zrób to sam (39) zupa (7) żurawina (6)